Een Travellerspoint blog

Zaterdag 17 december

Wellington

sunny 20 °C

Om 8:00u neem ik samen met 4 reisgezellen plaats in een Cesna sportvliegtuig. Voor €150 vliegen we een half uurtje boven het gebied waardoor we gisteren een ganse dag gestapt hebben (Tongariro National park). Het weer is prachtig waardoor we mooie foto’s van dit ruige landschap kunnen maken. In de verte zien we zelfs de Mt Tarinaki 2518m (of zijn andere naam Mt Egmont) op 120 Km!
Achter de stuurknuppel de piloot, ik beeld mij in dat het Jos is, triomfantelijke blik in de ogen.
large__1160024.jpg_1160038.jpg
9:00 Vertrek met de bus naar Wellington
12:17 In de bus op weg naar Wellington de hoofdstad 450K inwoners (slechts de helft van Auckland) Alles in dit land is zeer Jong, voor 1850 was er van Wellington nog geen sprake.
14:40 Aankomst Wellington.
Geleid bezoek aan het bekende museum "Te Papa"
Gaan eten bij de locals, Lamsvlees.

Wellington, hoofdstad van Nieuw-Zeeland. In wellington net zoals in vrijwel alle steden in N.Z zijn er ontelbare goede restaurants. We hebben al verschillende internationale gerechten gegeten vooral Aziatisch maar we zijn nog nooit de echte Nieuw-Zeelands keuken tegengekomen. Of we hebben ze misschien niet erkent. En dan denk ik vooral aan lams of schapenvlees. Deze avond in Wellington was het dan eindelijk zover. The Lone Star. Bruin eetcafé in cowboy stijl. Het lamsvlees van super lekker en boterzacht. Als groenten gegrilde groene asperges, broccoli, courgetten en een kerstomaatje. Aardappelpuré en, op zijn Engels, zachte muntsaus. Een Australisch biertje erbij mmmm!! The Lone Star, 66 Tony Street Wellington.

De kiwi. De Nieuw-Zeelanders noemen zich graag Kiwi's. Het woord wordt behalve voor de mensen ook gebruikt voor een vogel en het kiwi fruit. Het kiwi-fruit is samen met wol en zuivel, een van de belangrijkste exportproducten van Nieuw -Zeeland. De Kiwi is eigenlijk afkomstig van China maar werd begin 20 ste eeuw Nieuw-Zeeland binnen gebracht. Het hoofd van een meisjesschool in Wanganui bezocht China en bracht wat zaden mee. De van oorsprong Chinese kruisbes viel in de smaak van menig kiwi's en zo begon de kiwi zijn opmars en verovering van de wereld. Men noemde de kiwi aanvankelijk Chinese Kruisbes. Omdat Chinese Kruisbes niet zo soepel in de mond ligt en ook vanwege de koude oorlog en de angst voor het communisme werd de naam vervangen door Kiwi. Ondanks Nieuw-Zeeland de vrucht "groot" heeft gemaakt is Italië de grootste producent.

Geplaatst door Jan Van Acker 1:19 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged wellington Reacties (1)

Vrijdag 16 december

Tongariro Apine Crossing

semi-overcast 11 °C

Tongariro Alpine Crossing
Morgen vrijdag 16 december Om 5:30 vertekt ons busje om ons naar het beginpunt van “De Crossing” te brengen.
Vrijdag 16 december
Om 5:30 nemen we met zijn allen plaats in het busje. Zodra gezeten komt de hoteleigenaar bevestigen dat de weersomstandigheden zo slecht zijn dat de tocht niet kan doorgaan. Er worden windsnelheden gemeten tot 170 km/h. Onze reisbegeleider organiseert een alternatieve tocht op een lager gelegen niveau met mooie uitzichten en gelijkaardige loopafstand.
Er was onderweg heel veel wind. Geleidelijk aan trok de hemel open waardoor we mooie fotos hebben kunnen maken van de verschillende vulkanen: Een strato vulkaan (oude vulkaan met typische kegelvorm en krater bovenaan. Kapsel vulkaan is veel jongeren kwam enkele jaren geleden nogin aktie.
Het werd een pachtige tocht maar koud en winderig. Rond 13:00u zijn we terug, we hebben 18 Km gelopen.

Geplaatst door Jan Van Acker 17:47 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged tongariro park national Reacties (0)

Donderdag 15 december

Whirinaki Rainforest

overcast 18 °C

Met de bus van Rotorua naar Whirinaki Rainforest. Onder leiding van 2 Maoris een hike van 10 km gedaan door het regenwoud heen en terug langs beide rivieroevers. Zoals te verwachten is het verschil met de andere regenwouden die we in het verleden gezien hebben groot: geen vierpotige wilde dieren, geen slangen, heel veel varens. Onze gidsen vertelden uitvoerig over de geschiedenis van hun volk. Boeiend maar of het allemaal wetenschappelijk onderbouwd is betwijfel ik. Zo beweren zij met heel veel stelligheid dat duizenden jaren geleden hun volk bestond uit supermensen met lengtes van 3 meter ???
Vervolgens genoten van thermische baden (36 °C en 40 °C) in Taupo.
Compleet uitgeteld bracht de bus ons naar onze volgende slaapplaats in het Tangariro National Park. Hier geen Internet maar wel een comfortabel appartementje met verwarming waar we blij mee zijn want het is hier bitter koud, ijzige wind (ik schat 10 °C)
Als het weer tegen morgen ochtend niet verbeterd gaat de geplande tocht van 20 km door dit ongelooflijk vulkaanlandschap niet door. Dat zou een serieuze domper zijn want dit moet voor ons het hoogtepunt van deze vakantie worden. In dit vulkanisch gebied werden opnames van de Hobbit films gemaakt.

Geplaatst door Jan Van Acker 1:10 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged rainforest whirinaki Reacties (1)

Woensdag 14 december

Auckland - Rotorua

overcast 19 °C

Deze nacht trilde (volgens mij) de vloer op onze twaalfde hotelverdieping. (Inbeelding?)

large__1150819.jpg

We rijden met de bus zuidwaarts naar Rotorua.
Onderweg bezoeken we Wai-O- Tapu (Sacred Waters) thermale toestanden. Geisers en stinkende watertjes in felle kleuren. Mooi maar niet te vergelijken met de wat we in Ijsland te zien kregen. In een brochure vond ik enkele interessante gegevens de oorsprongen van de verschillende kleuren beschreven :

Groen Colloidal sulphur / ferrous salts
Oranje Antimony
Purper Manganese oxide
Wit Silica
Geel – primrose Sulphur
Rood – bruin Iron Oxide
Zwart Sulphur and carbon

Hieronder de verdere uitleg zoals beschreven in de brochure :
“grondwater wordt tot stoom verhit door de magma die nog is overgebleven van vroeger erupties. Het hete water en de stoom absorberen de mineralen die zich in de bodem bevinden en worden naar de oppervlakte gestuwd. De geur van rotte eieren komt van de watersulfiet (H2S)”
Deze avond een voorstelling gezien van de Maori inheemse bevolking. Viel wel mee. Het blijkt uit alles dat dit en volk is dat zich laat respecteren.

270__1150855.jpg_1150854.jpg_1150846.jpg_1150842.jpg

Morgen hike door het regenwoud. Ik verwacht er veel van.
Vermits we de volgende dagen niet over internet zullen kunnen beschikken zal het een paar dagen duren alvorens we onze verslagen kunnen doorsturen.

Geplaatst door Jan Van Acker 1:53 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged rotorua australie Reacties (1)

Dinsdag 13 december

Auckland NZ

semi-overcast 20 °C

Gisteren namiddag toegekomen na een vlucht (Sydney) van 3,5u. nu zijn we pas echte antipoden met een tijdsverschil van 12u. Dat het schooljaar ten einde is was duidelijk te merken in de straten. Studenten leraaars en professoren liepen in van die speciale hogeschool kledij in stoet door de straten. de sfeer is uitgelaten: diploma binnen, vakantie begint, de kerstfeesten.
Het is nu 18u, na een dag in dit land valt, samengevat het volgende op:
Zelfde Engelse tongval als in A
Opnieuw vriendelijke mensen, weinig of geen bezorgde of gestresseerde gezichten.
Moderne stadskern met veel hoogbouw, slechts enkele oude gebouwen uit de koloniale tijd
Uitgebreide voorzorgsmaatregelen om het land en zijn habitat te beschermen tegen vreemde besmettingsgevaren. Zo moesten we vandaag onze schoenzolen afborstelen alvorens we aan boord mochten van een Ferry.
Geen honden. Greta en Ingrid zijn welkom.
Weinig of geen roofdieren, enkel gevogelte. (En omdat die vogels zich toch niet moeten verdedigen tegen roofdieren kunnen ze dikwijls zelfs niet vliegen!
Dunne aardkorst: geisers, vulkanen, kans op aardbevingen. Vandaag uren gestapt langs gestolte lavastromen.
Net zoals in A zijn de mensen hier op het eerste zicht welstellend. (De auto,s de huizen, de winkels). Toch ook bedelaars en matrassen waarop snachts hulp behoeftige mensen slapen.

NZ is vooral actief in het volgende:

  • Zuivel (overal lekkere volle melk)
  • Wol (prachtige pull overs gezien 300 AUD)
  • Hout (logging in nieuw aangeplante bossen)
  • Schapen

Opvallend zijn eveneens de verkeerskruispunten. De verkeerslichten houden bij de wisseling telkens gedurende een korte tijd alle richtingen verkeersvrij waardoor je diagonaal mag oversteken, erg praktisch.
Auckland is een zeiljacht stad. Onze gids vertelde dat hier meer dan 100 000 zeiljachten aangemeerd liggen ?
large_270__1150800.jpg_1150804

_1150804

large__1150805.jpg_1150810

_1150810

_1150814

_1150814


large_P1130470.jpglarge_P1130438.jpg

Eten in NZ en A
Volgens hetgeen we de laatste tien dagen gezien en geproefd hebben kunnen we A en NZ niet als culinair hoogstaand beschouwen, het lijkt alsof zij enkel aandacht hebben voor de hoeveelheid.. Ik had hier in NZ toch lamsvlees of schapenvlees op het menu verwacht. Goede vis of schaaldierrestaurants heb ik eveneens niet gezien. Natuurlijk hebben we veel te weinig tijd om met kennis van zaken dit te kunnen beoordelen.
Wat ons erg bevalt zijn de uitstekende Japanse, Koreaanse en Chinese restaurants. Er zijn hier natuurlijk ook heel veel toeristen en inwijkelingen die tot een van die drie nationaliteiten behoren.

Geplaatst door Jan Van Acker 0:49 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged auckland Reacties (0)

(Berichten 11 - 15 uit 29) « Pagina 1 2 [3] 4 5 6 »