Een Travellerspoint blog

Donderdag 22 december

Fox Glacier - Lake Matheson

rain 14 °C

Lut leerde ons enkele jaren geleden whatsapp gebruiken. We zijn nooit frequente gebruikers geweest maar op vakanties zoals deze maken we er vaak gebruik omdat er in onze reisgroep een gezamenlijke app in gebruik is waarop we onderling foto’s en berichtjes doorsturen. Regelmatig sturen we dan ook een foto naar Koen, Lut, Bert en Dries van wie we het adres hebben.
Deze ochtend voor ons ontbijt stuurden we een Whatsapp berichtje naar Dries omdat we wisten dat rond die tijd Raf bij ons thuis onze andere kinderen had uitgenodigd voor een feestje. We kregen dadelijk antwoord maar deze keer was het geen bericht maar een rechtstreekse chat vanuit onze eigen huiskamer. Echt een verrassing om rechtstreeks je feestende kinderen (+S&G) te kunnen zien en spreken aan de andere kant van deze aardkloot. Chris kreeg er de tranen van in haar ogen (Raf met de duimen omhoog)
Onder leiding van een gids bezochten we de Fox Glacier, we zijn met ons drieën gans alleen. De weersomstandigheden zijn van die aard dat er geen helikoptervluchten of onbegeleide bezoeken mogelijk zijn. Vandaar de rust en stilte in de vallei (onze gids beschreef de hinderlijke geluidsoverlast die de helikopters hier de Gods ganse dag veroorzaken)
We hebben de laatste jaren verschillende gletsjers gezien, allemaal verschillen ze. Opmerkelijk bij New Zealandse gletsjers is hun omgeving: het regenwoud. De besneeuwde bergen Mt Cook, Mt Tasman, Mt Franz Jozef reizen op uit het groen. Door dat de hemel betrokken is kunnen we dit niet echt goed zien.
Deze namiddag een wandeling rond het Lake Matheson. Als Het windstil is zie je in het water de weerspiegeling van de Mt Cook. Maar dan moet je geluk hebben want het waait en regent hier aan de W kust 300 van de 365dagen.
Het is nu 17:41 en de zon komt tevoorschijn samen met het geluid van helikopters. Vanavond om 22:00u zullen we op de afspraak zijn om in het regenwoud de glimwormpjes te ontdekken.
large__1160198.jpglarge__1160181.jpglarge__1160216.jpg
large__1160249.jpg

Geplaatst door Jan Van Acker 20:46 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged lake glacier fox matheson Reacties (0)

Woensdag 21 december

Hokitika - Franz Jozef Glacier - Fox Glacier

overcast 16 °C

Busje vertekt om 8:10. Grijs weer, fris.
In Hokitika, alweer een klein stadje met vergane glorie (Goldrush) bezoeken we een Jade atelier. Jade of groensteen komt hier veelvuldig voor en werd door de Maorie veel gebruikt als onderdeel van hun wapens, werktuigen en sierraden.
Interessant was eveneens ons bezoek aan een prive dierentuintje waar we voor het eerst echte Kiwi's konden zien. Kiwi's hebben een lange, gebogen snavel met een gevoelige punt waarin ook de neusgaten liggen. Ze hebben vier tenen per voet (meer dus dan andere loopvogels) en hun vleugels zijn zo klein dat ze onder het haarachtige verenkleed niet te zien zijn. In verhouding met hun lichaam leggen kiwi's de zwaarste eieren van alle vogels. De kiwi's komen uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor. Overigens is de vogel niet genoemd naar de overbekende vrucht: het is andersom gegaan. De vogel (genoemd naar de roep van het mannetje) was al de nationale vogel van Nieuw-Zeeland. Vanwege de gelijkenis met de vogel werd de toen nog Chinese kruisbes genaamde vrucht door de Nieuw-Zeelanders omgedoopt tot kiwi. De Kiwi is symbool dier van NZ, ze kunnen niet vliegen en leven in het donker. Kiwi's vormen een erg bedreigde diersoort, je zal ze hier in het wild weinig of niet tegenkomen. Een mooi dier vind ik het niet.
Om 14:30u komen we aan op onze slaapplaats bij de Fox Glacier. Het weer is te slecht om een of andere excursie te doen. Nu dus eens lekker
relaxen.
P1130808.jpg
Pancakes new zealand

Pancakes new zealand

Pancakes new zealand

Pancakes new zealand


large_P1130735.jpg
Dit is geen Kiwi, een Kiwi heeft een veel langere snavel

Geplaatst door Jan Van Acker 17:32 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged glacier franz jozef Reacties (0)

Dinsdag 20 december

Nelson - Greymouth (De Westkust van het Z eiland NZ)

sunny 19 °C

large_P1130817b.jpg
We verlaten Nelson. Met ons busje doen we vandaag de ganse dag aan sight seeing richting Greymouth.
De weg nr 6 is nu de alternatief voor de kustweg nr 1 (die veel vlakker is). Daardoor veel vrachtwagens op deze smalle maar goed verzorgde weg door het berglandschap. We volgen de Buller rivier. In de winter valt hier veel sneeuw, dat wordt een probeem voor het verkeer.
Aanvankelijk dacht men dat weg nr 1 wel hersteld zou zijn na 6 maanden; De schade veroorzaakt door de recente aardbeving is echter van die aard dat ze minstens een jaar zullen nodig hebben.
Het bekende toeristische havenplaatsje op de nr 1 “Kaikoura” werd erg getroffen en zal waarschijnlijk nog jaren lijden onder de opgelopen schade: alle boten in de haven liggen nu op het droge omdat de bodem 2 tot 3m omhoog gerezen is.
Veel foto's gemaakt onderweg, moeilijk om ze te tonen, ons net-adapter-probleem is wel opgelost maar de WiFi kwaliteit is in de laatste hotels waar we verbleven ondermaats.
We zitten nu te eten in "The Ale House" in Greymouth, vroeger een brouwerij, nu omgebouwd tot restaurant. Weer smikkel Smakkel: Schapenschouder met verschillende soorten patatjes, groentjes, veel saus. We kiezen telkens voor de helft van de normale portie. Je kan echt niet geloven welke hoeveelheden de locals hier binnenspelen.
Restaurant Ale House in Greymouth NZ

Restaurant Ale House in Greymouth NZ

90_IMG_0063.jpgRestaurant Ale House in Greymouth NZ

Restaurant Ale House in Greymouth NZ


Binnen een half uurtje terug op onze kamer waar een fles New Zealandse rode wijn wacht. Dat met mijn dagelijks sigaartje behoort tot het dagelijks ritueel.
Ik wist niet dat NZ zo'n belangrijk wijnland is. vooral in het noorden van het eiland (ik bedoel het Noorden van het Zuidelijk eiland waar we nu zijn)hebben we uitgestrekte wijngaarde gezien. Niet tegen hellingen zoals in Frankrijk maar op het platte land.

Geplaatst door Jan Van Acker 23:38 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged greymouth Reacties (3)

Maandag 19 december

Abel Tasman National Park

sunny 19 °C

large_P1160154.jpg
Deze ochtend om 8:00 met het busje naar het Tasman National Park. Een speed boat zet ons af op één van de mooie baaien van waar we te voet een 10 km langs de kust te voet terugkeren. Op de boot was het bitter koud vanwege de hevige wind.
Het weer was tijdens de voettocht uitstekend: blauwe hemel, frisse wind. Na een uurtje op het strand in de zon heeft de boot ons weer opgepikt.

Abel Tasman National park ligt in het noorden van het Zuidereiland en is het kleinste nationaal park van Nieuw-Zeeland. Het druk bezochte park is bekend vanwege de Abel Tasman wandelpad langs de kust. De Abel Tasman Coastal Track. Het is een 51 km lange tocht die men in drie of vijf dagen doet. Wij hebben daarvan 10km gelopen. Het getijden verschil in de Tasman Zee bedraagd 6 meter. Deze streek is een welvarend tuinbouw gebied. Vele wijn, kiwi, appel en kersenboomgaarden. Ook teelt men hier veel hop. Het Nieuw-Zeelandse bier is kruidig en valt bij ons erg in de smaak alhoewel we ook al zeer genoten hebben van de heerlijke Nieuw-Zeelandse wijn.
Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park

P1130695

P1130695

Geplaatst door Jan Van Acker 16:00 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged park national tasman abel Reacties (2)

Zondag 18 december

Met de boot naar het zuidelijk eiland

overcast 18 °C

In de voormiddag nogmaals een bezoek aan het "Te Papa" Museum, nog wat rondgewandeld in deze winderige stad.
De bootvaart naar Picton op het zuidelijke eiland duurde ongeveer 3u. Alhoewel er heel veel wind was verliep de bootreis zeer rustig, weinig deining, geen zeeziektes. Eens aan wal stond zoals altijd het busje klaar en reden we (2,5u) door de bergen naar het stadje Nelson. Alhoewel de aardbeving van enkele weken geleden zich vooral hier liet voelen, merken we daar niets van.
Spijtig genoeg ben ik mijn netadapter in het vorige hotel vergeten. De batterij van mijn tablet is bijna leeg. Ik weet niet of ik de volgende dagen nog zal kunnen internetten.

Wellington Noordereiland naar Picton - Nelson Zuidereiland. 's Morgens gewandeld door de havenstad. Veel koffieshops kleding en schoenwinkels. We hebben een klein winkeltje ontdekt waar een "oud" Aziatisch mannetje Merino wollen breigoed verkocht. Ik heb er een mooie zwarte pull in Nieuw-Zeelandse Merinoswol gekocht. Het zijn hier "kerstsolden" en iedereen is op de been om kerstcadeautjes te kopen. Daarna nog een keer een bezoekje gebracht aan het prachtige Nationale Te Papa museum. Het gebouw en de tentoonstellingen over oa. de Maori cultuur zijn werkelijk prachtig. De vulkaanuitbarstingen en de daarbij horende aardbevingen werd ook mooi voorgesteld. De tentoonstelling over de 1ste wereldoorlog was indrukwekkend. Tijdens die 1ste wereldoorlog hebben er veel Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten gevochten, vooral tegen de Turken, er zijn een massa soldaten gesneuveld. Het bezoek aan het museum is gratis. Er wordt heel veel rond kinderen en zelfs baby's gedaan in het museum. Dat hadden we ook al opgemerkt in het museum in Canberra dan staan er tientalle kinderkoetsen in de hall van het museum. Één uur en tijd om naar de haven te rijden om de overzetboot naar het Zuidereiland te nemen. De kortste afstand tussen de twee eilanden is 19 km maar de ferry vaart een traject van 92 km. Eerst vaart de boot uitgebreid langs de stad Wellington om daarna de oversteek te maken waarna hij een uur lang door de mooiste baaien vaart.

De aardbeving van enkele weken geleden
Was ernstig, onze gids in het "Te Papa" museum vertelde dat het 2 minuten geduurd heeft en dat hij zich met doodsangst al die tijd heeft vastgeklampt aan een steunpaal in zijn huis. Verschillende wegen en spoorlijnen zijn voor lange tijd buiten gebruik omdat de herstellingswerken lang zullen duren.

Geplaatst door Jan Van Acker 1:22 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged nelson Reacties (2)

(Berichten 6 - 10 uit 29) « Pagina 1 [2] 3 4 5 6 »